Istraživanje gospodarskog kriminala i prijevara u Hrvatskoj

Izvucimo prijevare na svjetlo dana

Dobrodošli u naše istraživanje gospodarskog kriminala i prijevara koje obuhvaća dvogodišnje razdoblje od posljednjeg istraživanja provedenog 2016. godine. Ovo je naše deveto globalno istraživanje i najveće istraživanje takve vrste do sada u kojem je sudjelovalo 7.228 ispitanika iz 123 zemlje. Uzevši u obzir da je ovo ujedno i naše drugo po redu izvješće za Hrvatsku, osobito nam je drago što smo nakon dvije godine imali priliku ponovno prikupiti rezultate za Hrvatsku te ustanoviti postoje li neki trendovi koji su svojstveni isključivo Hrvatskoj. Također nas je zanimalo jesu li se naša predviđanja iz istraživanja provedenog 2016. godine potvrdila te jesu li se naše tadašnje preporuke pokazale korisnima. 

Posebno smo ponosni na činjenicu da je broj vodećih hrvatskih društava koja su dobrovoljno sudjelovala u istraživanju i s nama podijelilasvoja iskustva porastao za trećinu, što je prema našem mišljenju dokaz njihova uvjerenja o tomekako je gospodarski kriminal preskup da bi ga se zanemarivalo te da mu treba pristupati oprezno, sustavno i promišljeno. Jasno nam je da su rezultati našeg istraživanja za Hrvatsku u stvari odraz postojećih programa usklađenosti i sprečavanja prijevara kod većih, većinom multinacionalnih društava. Na području sprečavanja prijevara ova društva su obično znatno razvijenija od srednjih i malih društava. Srednja i mala društva su najčešće više usredotočena na stvarne potrebe poslovanja, a programe usklađenosti i sprečavanja prijevara u svome poslovanju čestosmatraju sporednima ili nepotrebnima. Često su također uljuljkana u lažan osjećaj sigurnosti misleći kako se „prijevara njima ne može dogoditi“.

Ivana Rapić
Ivana Rapić

Menadžer za forenzičke usluge PwC Hrvatska

Statistički podaci o globalnom sudjelovanju

Statistički podaci o globalnom sudjelovanju

 

PwC je svoje deveto Globalno istraživanje gospodarskog kriminala za 2018. godinu proveo u razdoblju od 21. lipnja do 28. rujna 2017. godine. To je najveće istraživanje takve vrste, u kojem je sudjelovalo 7.228 sudionika iz 123 zemlje. Osim samog opisa trenutnog stanja gospodarskog kriminala, svrha istraživanja je i utvrđivanje trendova i percepcija budućih rizika.

Preuzmi izvještaj

Playback of this video is not currently available

Kontaktirajte nas

Ostanimo povezani: