Borba protiv financijskog kriminala

Usklađenost sa zakonima koji reguliraju financijski kriminal

Usklađenost sa zakonima koji reguliraju financijski kriminal središnji je dio savjetovanja na području financijskog kriminala. Sektor financijskih usluga i dalje je predmetom opsežnog nadzora globalnih regulatora u vezi sa procesima, sustavima i kontrolama koji se odnose na sprječavanje pranja novca, sankcije i prijevare. Nudimo cijeli raspon usluga koje obuhvaćaju sve značajne potrebe financijskih institucija na ovom području.

 

Ciljni modeli djelovanja
Ocjena zrelosti sustava usklađenosti
Dubinsko snimanje područja sprječavanja financijskog kriminala
Ocjena usklađenosti programa
Procjena rizika

 

Tehnologija za sprječavanje financijskog kriminala

Tehnologija za sprječavanje financijskog kriminala usmjerena je na pružanje usluga savjetovanja o raznim pitanjima povezanim s tehnologijom na području financijskog kriminala. Polazimo od procesa odabira dobavljača do ponude ekskluzivnih PwC-ovih aplikacija i rješenja za ubrzanje procesa. Naša ponuda uključuje sljedeće kategorije:

 

VOdabir dobavljača
Ocjena učinkovitosti
Poslovna tehnologija
Aplikacije i rješenja koja ubrzavaju procese na području borbe protiv financijskog kriminala

 

Analitička rješenja u području financijskog kriminala

Tim za analizu na području financijskog kriminala koristi najsuvremenije tehnologije i raspolaže vodećim stručnjacima na područjima koja još nisu u potpunosti etablirana u borbi protiv financijskog kriminala. Naše usluge temelje se na sljedećim najsuvremenijim znanstvenim i tehnološkim rješenjima:

 

Napredna analitika
Umjetna inteligencija
Veliki podaci (Big Data)

 

Applications

Optimizacija praćenja transakcija u okviru sprečavanja pranja novca

Napredna analitička rješenja za poboljšanje učinkovitosti sustava za praćenje transakcija u okviru sprječavanja pranja novca. Učinci uključuju:

 • Smanjenje preklapanja različitih scenarija
 • Obuhvaćanje svih slučajeva koji će biti uključeni u izvješća o sumnjivim aktivnostima (SAR)
 • Generiranje razumne količine upozorenja (alerts) koja se mogu istražiti
 • Unaprjeđenje preciznosti predviđanja
 • Održavanje transparentnosti i sveobuhvatnosti metoda i ishoda
 • Korištenje stručnih znanja i omogućavanje ručnih unosa

View more

Testiranje programa vezanih uz mjere ograničavanja (sankcije)

Imate li povjerenja u svoj filter sankcija?

Prilikom odabira pristupa testiranja usredotočujemo se na vaše specifične potrebe te takoodređujemo najprikladniji pristup testiranju.

Pomoću vlastitih aplikacija:

 • izradit ćemo datoteke za testiranje dogovorenih scenarija
 • unijet ćemo te datoteke u sustav za nadzor transakcija (screening engine) kako bismo testirali učinkovitost vaših filtera,
 • pružit ćemo vam sveobuhvatno i neovisno tumačenje rezultat

View more

PwC-ovo rješenje za automatski on-boarding

Gdje umjetna inteligencija (AI) susreće robotiku...

On-boarding proces (proces provjere i prihvaćanja klijenta) obuhvaća različite korake, ali malo banaka ovdje koristi pravu moć suvremenih tehnologija za automatizaciju, robotiku i umjetnu inteligenciju, koja je dostupna i u drugim se sektorima već koristi.

PwC-ovo revolucionarno automatizirano rješenje za on-boarding koristi ove mogućnosti i osigurava jednostavnu platformu za podršku tvrtkama u ovom ključnom procesu.

Tajna našeg rješenja skriva se u načinu na koji pristupamo ovom problemu. Pokušavamo strukturirati nestrukturirane probleme uz pomoć tehnologije dubokog učenja (deep learning) i umjetne inteligencije. Zatim, koristeći robotiku, od strukture dolazimo do automatizacije. Kada dođemo do ove točke, primjenjujemo inteligenciju / poslovnu logiku samostalnog učenja i platformu koja je jednostavna za korištenje i koja, u trenutku kada se generira upozorenje, klijentima pomaže pri donošenju informiranih odluka.

Osmislili smo okvir za upravljanje cijelim procesom i za rješavanje ovih izazova. 

 

View more

Procjena rizika od prijevara i korupcije

PwC-ova metodologija i aplikacija

Pri procjeni rizika od prijevara i korupcije preporučujemo pristup koji uključuje stavljanje naglaska na način na koji počinitelji potencijalno mogu iskoristiti ranjivosti unutar lanca vrijednosti organizacije. Takav pristup omogućuje nam da se usredotočimo na najranjivija područja i rizike te da izradimo ciljani plan postupanja. PwC koristi vlastitu aplikaciju koja kombinira kvalitativni i kvantitativni pristup procjeni rizika i izradi plana oporavka:

 1. Utvrđivanje inherentnih rizika - utvrđivanjem ljudskog čimbenika unutar lanca vrijednosti organizacije utvrđujemo ranjivosti na rizik korupcije.
 2. Procjena kontrola - na temelju utvrđenih ranjivosti procjenjujemo rizike i povezane kontrole.
 3. Mjerenje razine rezidualnih rizika - prioritet dajemo područjima unutar organizacije koja su najranjivija i najizloženija riziku.
 4. Provođenje kvantitativne procjene - prioritetna područja zatim temeljito ispitujemo kombinacijom analize podataka, pregleda procesa i razgovora s rukovoditeljima.
 5. Izrada plana oporavka - zatim razvijamo planove za poboljšanje i utvrđujemo relevantne ključne pokazatelje uspješnosti (KPIs) za kontinuirano praćenje.

View more

Kontaktirajte nas

Ivana Rapic

Ivana Rapic

Manager, Forensic Services, PwC Croatia

Tel: +385 91 1312 803

Ostanimo povezani: