Skip to content Skip to footer
Search
hr

Inicijalna javna ponuda (IPO)

Uspješan ulazak na tržište kapitala

Bez obzira želite li pristup kapitalu kako biste osigurali daljnji rast društva ili namjeravate unaprijediti profil svog društva ili pak istražiti izlazne strategije za vlasnike, ulazak na tržišta kapitala putem inicijalne javne ponude (IPO) jedna je od mogućih opcija.

Inicijalna javna ponuda iz temelja mijenja svako društvo i morate biti spremni suočiti se s dodatnim zahtjevima koje sa sobom nosi transformacija u dioničko društvo. Dok se dionička društva suočavaju s većim javnim nadzorom i strožim propisima, također im se otvara pristup većem broju izvora kapitala. Kako doći do njih? I kako prepoznati je li to pravi put do kapitala za vas?

 

Dobra priprema je ključna

Dobra priprema je presudna za uspjeh - što prije počnete planirati to bolje. Kao prvo, najvažnije je  znati zašto ste se odlučili za javnu ponudu. Isto tako, potrebno je promisliti koji bi bio najbolji trenutak za taj potez i usredotočiti se, uz odgovarajuću pripremu, na putovanje koje, ako se navedeni koraci provedu na pravi način, može biti uzbudljiv i unosan korak za vaše poslovanje.

I nemojte zaboraviti, vaša inicijalna javna ponuda nije sama sebi cilj – to je samo početak putovanja vašeg društva kao društva koje kotira na burzi.

IPO proces

Među najvažnijim (i prvim) odlukama koje ćete morati donijeti je odabir tržišta na kojem će se trgovati dionicama vašeg društva. Danas je društvima na raspolaganju više održivih mogućnosti nego ikad prije – uključujući domaću burzu vrijednosnica, međunarodnu burzu ili čak javnu ponudu na dva organizirana tržišta. Odluka koju ćete donijeti značajno će utjecati ne samo na procjenu vrijednosti i odnose s ulagačima, već i na strukturu, procese i strategiju u doglednoj budućnosti. Stoga vaša odluka mora biti pažljivo i strateški odabrana, uzimajući u obzir kratkoročne i dugoročne ciljeve.

Kada razmatrate izlazak na burzu i odabrali ste potencijalno tržište/tržišta, bitno je dobro se pripremiti za početak procesa – čim prije, tim bolje. Trebat će vam dobro razrađen poslovni plan i korporativna struktura, uvjerljiva strategija korištenja kapitala te odgovarajuća upravljačka struktura kao i financijski i IT sustavi. Osim toga, od prvog dana morate biti spremni na nove zahtjeve koji uključuju usklađenost s propisima, interne kontrole, financijsko izvještavanje, pitanja povezana sa zaposlenicima i nagrađivanjem, odnose s ulagačima i još mnoga druga. Sve se ovo, naravno, provodi uz uspješno strateško vođenje svakodnevnog poslovanja vašeg društva.

Provođenje uspješne inicijalne javne ponude vrhunac je dugog, složenog procesa. Od strategije, računovodstva, financijskih sustava, internih kontrola, korporativnog upravljanja, odnosa s medijima i ulagačima do riznice, IT-ja, pravnih pitanja, poreza, zaposlenika i nagrađivanja – svaki djelić slagalice mora biti na svom mjestu i povezan prije nego što nastavite. Svako tržište ima svoja pravila i svoj regulatorni okvir kao i rizike na koje treba obratiti pozornost. Iz tog razloga je izuzetno važno surađivati s neovisnim savjetnikom koji će vam sa svojim stručnjacima, prisutnošću na tržištu i iskustvom pomoći u provedbi inicijalne javne ponude – na bilo kojem tržištu (ili tržištima) koje odaberete.

Vaš izlazak na burzu nije kraj priče, već naprotiv, tek početak. Nakon što dionice vašeg društva budu uvrštene na burzu vrijednosnih papira poslovanje vašeg društva bit će pod daleko većim povećalom javnosti nego ikad prije, a broj dionika te novih rizika i obveza kojima treba upravljati uvelike će porasti. Bilo koja manjkavost sustava ili neusklađenost s propisima može dovesti do gubitka povjerenja ulagača, a da ne spominjemo reputacijsku štetu ili potencijalnu novčanu štetu koja može nastati i vašem društvu i vama osobno. Percepcija javnosti o vašem društvu izravno će utjecati na vrijednost vaših dionica na više načina. Srećom, niste sami.

Kako možemo pomoći

Od planiranja i provođenja transakcija na tržištu kapitala do upravljanja regulatornim promjenama i složenim računovodstvom - tu smo da vam pružimo podršku pri svakom koraku.

Naša globalna mreža stručnjaka za transakcije i tržišta kapitala raspolaže znanjem i iskustvom na području domaćih i međunarodnih transakcija, regulatornih režima, računovodstvenih standarda te poslovnih procesa i može vam pomoći u svladavanju brojnih izazova koji mogu stajati na putu uspješnoj transakciji. Surađujemo s vama i ulažemo vrijeme u istraživanje vašeg poslovanja primjenjujući tehnološka rješenja i vlastito bogato iskustvo na području tržišta kapitala i upravljanja projektima kako bismo utvrdili najbolje načine za povećanje vrijednosti tijekom svake faze.

Usluge koje nudimo

Neovisni i pouzdani strateški savjeti o svim aspektima inicijalne javne ponude i ostalim transakcijama kapitala, kao što su izbor tržišta na kojem će se trgovati vašim dionicama, odabir bankarskih i drugih savjetnika, pregovaranje oko naknade i ugovora o pokroviteljstvu izdanja vrijednosnih papira, savjetovanje o načinu korištenja kapitala kao i strategiji distribucije te pronalaženje ulagača.

Podrška u profesionalizaciji vašeg društva tijekom pripreme za inicijalnu javnu ponudu ili stratešku prodaju provedbom testa spremnosti za inicijalnu javnu ponudu/izlazak na burzu.

Podrška pri rješavanju pitanja kao što su korporativno upravljanje, interne kontrole, financijsko izvještavanje, zaposlenici i nagrađivanje, porez i strukturiranje, IT, odnosi s ulagačima te riznica.

Upravljanje projektom provođenja IPO-a u cilju pružanja podrške tijekom cjelokupnog trajanja transakcije, uključujući pružanje podrške različitim radnim timovima.

Aktivnosti povezane s provođenjem IPO-a kao i ostalih izdavanja vlasničkih i dužničkih vrijednosnih papira, primjerice pomoć pri izradi prospekta i comfort lettera.

Ostala podrška uključuje financijsko dubinsko snimanje, dubinsko snimanje ključnih pokazatelja poslovanja te sastavljanje izvještaja o obrtnom kapitalu.

Kontaktirajte nas

Darija Hikec

Darija Hikec

Direktor

Tel: +385 1 6328 828

Damir Kecko

Damir Kecko

Partner

Tel: +385 (1) 6328 822

Ostanimo povezani: