Skip to content Skip to footer
Search
hr

Neovisni pregled poslovanja (IBR)

Kada tvrtka postiže slabije rezultate ili je suočena s financijskim poteškoćama te teško izlazi na kraj s ispunjavanjem financijskih obveza, PwC joj može ponuditi uslugu neovisnog pregleda poslovanja u ime samog društva, zajmodavaca ili drugih zainteresiranih strana. Ovi neovisni pregledi mogu olakšati utvrđivanje i procjenu alternativnih rješenja te se koriste kao pomoćni alat za donošenje odluka vlasnika društava i zajmodavaca.

Kada postoji potreba za neovisnim pregledom poslovanja?
  • Kao menadžerima društva možda će vam biti potrebna pomoć u predstavljanju procesa restrukturiranja financijskim dionicima. 
  • Kao financijske dionike mogao bi vas zabrinjavati razvoj društva u koje ste uložili ili kojemu ste posudili novac i želite dobiti neovisan pregled radi procjene situacije.
Najčešći problemi:
  • Tvrtka krši uvjete ugovora o kreditu
  • Teret duga je prevelik u odnosu na tekuće i očekivane novčane tokove
Independent business review - Deals - PwC Croatia
Kako vam možemo pomoći?
  • Ponudit ćemo vam pregled nad financijskim i/ili operativnim stanjem poslovanja i predstaviti kratkoročne alternative, kao i povezane dugoročne mjere. 
  • Izradit ćemo pregled očekivanog razvoja tržišta u smislu rasta, konkurencije, kupaca i razvoja proizvoda.
  • Provest ćemo analizu realističnosti poslovnog plana i budžeta, uključujući analizu sposobnosti servisiranja postojećih kreditnih obveza.
  • Pomoći ćemo vam kod ponovne uspostave povjerenja između društva i zajmodavaca ili drugih financijskih dionika.

 

Na koji način vam PwC može pomoći?

Prvenstveno smo usredotočeni na kratkoročnu i dugoročnu likvidnost tvrtke i na planirane mjere povezane s poslovnim planom kako bismo utvrdili je li društvo u stanju podmiriti svoje  obveze. To se ocjenjuje na temelju očekivanih kretanja na relevantnim tržištima i specifičnih rizika povezanih s poslovanjem društva. Na temelju toga provodimo analizu osjetljivosti i osmišljavamo različite scenarije. Opseg posla u okviru projekta prilagođen je konkretnoj situaciji u kojoj se društvo nalazi, a obuhvaća vremensko razdoblje od tri do šest tjedana.

Neovisni pregled poslovanja (IBR) razlikuje se od procesa dubinskog snimanja u mnogim aspektima, primjerice i po tome što se veći fokus stavlja na kratkoročnu i dugoročnu likvidnost tvrtke te na raspoložive alternative i mogućnosti  za poticanje poslovanja društva.

 

Kontaktirajte nas

Darija Hikec

Darija Hikec

Direktor

Tel: +385 1 6328 828

Damir Kecko

Damir Kecko

Partner

Tel: +385 (1) 6328 822

Ostanimo povezani: