Upravljanje licenciranjem

Donose li ugovori o licenciranju maksimalne prihode vašoj tvrtki?

Naša globalno integrirana mreža stručnjaka za licenciranje bavi se pomaganjem tvrtkama da optimiziraju svoje prihode, kapitaliziraju i zaštite svoje intelektualno vlasništvo te uspješno upravljaju rizikom.
U velikoj većini pregleda tantijema koje provodimo za naše klijente, otkrivamo nedovoljno iskazane prihode zbog administrativnih pogrešaka, računovodstvenih pogrešaka ili nesporazuma vezanih za ugovore.
Iako prvenstveno surađujemo s davateljima licenci i proveli smo više od 100 ispitivanja tantijema u ime davatelja licenci u različitim industrijama diljem svijeta, također pomažemo korisnicima licenci pregledom ugovora o tantijemama, osiguravajući usklađenost.

Više o ovoj usluzi

Tvrtke pokušavaju povećati vrijednost za dioničare, poboljšati svoju konkurentnu prednost na tržištu, potaknuti rast prihoda i smanjiti troškove razvoja i vrijeme kroz zajedničke pothvate, ugovore o licenciranju i druge strateške saveze. Korištenje proaktivnog pristupa upravljanju ugovornim aranžmanima ugovora o licenciranju i ostalih ugovora donosi najveću vrijednost od imovine.

O većini ugovornih obveza korisnika licence ili platitelja oni sami izvještavaju i sami se nadziru, što dovodi do koristi za davatelja licence ili primatelja koje su manje od očekivanih. Tvrtke mogu poboljšati poslovanje kroz bolju provedbu ugovora pomoću forenzičke analize izvještavanja druge ugovorne strane i usklađenosti s ključnim klauzulama ugovora.

Razvili smo globalnu mrežu stručnjaka s jedinstvenim spojem tehničkih, forenzičko-računovodstvenih, istražnih i vještina vezanih za licenciranje. Naši iskusni stručnjaci nude iznimno bogato znanje u svakom aspektu upravljanja licenciranjem i usklađenosti.

Pod pritiskom da se generiraju sve veći povrati dioničarima, mnoge tvrtke počele su se fokusirati na intelektualno vlasništvo (IV) i nematerijalnu imovinu. Uz strateške saveze, ugovore o licenciranju, u vremenu kad konkurencija i globalizacija utječu na poslovanje kao nikad ranije, tvrtke moraju koristiti proaktivni pristup upravljanju ugovornim aranžmanima ugovora o licenciranju i ostalih ugovora kako bi izvukle najveću vrijednost iz svoje imovine IV-a.

Je li ovo vaša situacija
  • Želite odrediti maksimizirate li svoje prihode od IV-a.
  • Sumnjate da ne primate sva plaćanja koja vam pripadaju prema postojećim ugovorima o licenciranju.
  • Potreban vam je savjet o kupnji ili prodaji neke imovine IV-a.
  • Želite pomoći u uspostavljanju učinkovitog programa za upravljanje licenciranjem kako biste povećali vrijednost dobivenu od vaše imovine IV-a.

Kako vam možemo pružiti podršku

Analiziramo usklađenost s licencama i drugim poslovnim ugovorima kako bismo pomogli tvrtkama da ostvare inkrementalne prihode i ublaže rizike. Koristeći svoje iskustvo, možemo pomoći tvrtkama da razumiju računovodstvena tumačenja jezika licenci, možemo razviti strategije za namiru kako bi se nadoknadili nedovoljno iskazani prihodi, izvršiti dubinsko snimanje tantijema i savjetovati pri odlukama o kupnji/prodaji u vezi s imovinom IV-a.

Usluge koje pružamo uključuju sljedeće:
  • Razvoj programa za upravljanje licenciranjem
  • Izrada sustavnih programa za usklađenost licenciranja
  • Odabir korisnika licenci za rad na istraživanju tantijema
  • Rad na terenu, uključujući i pregled pitanja usklađenosti ugovora o licenciranju i potencijalne nedovoljno iskazane tantijeme
  • Izrada dopisa o nalazima koji se mogu koristiti u pregovorima za ponude ekonomske namire

Contact us

Per Sundbye

Partner, Voditelj forenzičkih usluga u jugoistočnoj Europi, PwC Slovenia

Ivana Rapić

Menadžer, Voditelj za forenzičke usluge u Hrvatskoj, PwC Croatia

Tel: +385 91 1312 803

Stay Connected: