Forenzička tehnologija

Jeste li ikad pomislili da vrijedni dokazi mogu postojati u informacijama koje se nalaze u računalima i drugim elektroničkim medijima?

Zbog činjenice da se više od 90% svih poslovnih evidencija stvara i pohranjuje u elektroničkom obliku, sigurnost i povrat elektroničkih podataka bitan je element u istragama i rješavanju sporova. Organizacije trebaju biti u mogućnosti vratiti, analizirati i osigurati elektroničke podatke učinkovito i uz niske troškove.

PwC donosi visoko profesionalan, suradnički pristup potrebama naših klijenata za upravljanje elektroničkim dokumentima. Koristeći naše najmodernije vlasničke alate i forenzičke laboratorije širom svijeta, možemo pronaći, dohvatiti, sačuvati, analizirati i obraditi ogromne količine elektroničkih informacija na pravno robustan i učinkovit način.

Više o ovoj usluzi

PwC-ovi stručnjaci za forenzičku tehnologiju obučeni su za forenzičko stjecanje i analizu elektroničkih dokaza i upravljanje dokumentima. Tim je iskusan u rukovanju dokazima, s obzirom na zaštitu podataka, e-objavljivanja, ljudska prava, zakone o radu i druge pravne aspekte prijenosa podataka između jurisdikcija. Brzina djelovanja često je presudna za uspjeh angažmana – naš tim općenito može početi raditi bilo gdje u regiji srednje i istočne Europe u roku od 24 sata od prihvaćanja zadatka.

Koristimo niz alata za prikupljanje i pregled podataka kako bismo analizirali i uklonili duplikate dokumenata u elektroničkim podacima kao što su e-pošta i korisničke datoteke koje zatim istražitelji i pravnici mogu pretraživati i kategorizirati u svrhu otkrivanja dokaza.

Korištenjem specijaliziranih analitičkih alata, možemo provesti tehnike rudarenja podataka za analizu financijskih i računovodstvenih podataka u informacijskim sustavima – kao što su potraga za određenim transakcijama ili obrascima transakcija i unosima u dnevnik. Ovi testovi mogu se koristiti za utvrđivanje potencijalno sumnjivih transakcija, trendova i nedosljednosti u potpori istraživanja prijevara. Isto tako, ovi testovi mogu dati naznaku o jačini postojećih kontrola sustava i mogu istaknuti potencijalno „opasna“ područja.

Potencijalni problemi
 • Trebate sačuvati dokaze na računalima, serverima, trakama za pričuvnu pohranu ili dlanovnicima zaposlenika ili drugih stranaka – često da potencijalni počinitelji ne znaju za to
 • Trebate identificirati dokumente koji su zaštićeni lozinkom, šifrirani, skriveni ili izbrisani – bez oštećenja ili promjene podataka ili prekida u radu mreže poslužitelja organizacije
 • Trebate biti u mogućnosti pretražiti i pregledati veliku količinu e-pošte i drugih dokumenata iz više izvora i kategorizirati te dokumente ovisno o njihovoj važnosti
 • Trebate ući u trag transakcijama ili uzorcima transakcija skrivenima unutar ogromne količine podataka, učinkovito i bez isključivanja financijskih sustava s interneta na dulje vrijeme.
 • Trebate pregledati i kategorizirati papirnate evidencije (kao što su izjave iz korespondencijskih datoteka i računi iz računovodstvenih podataka)

PricewaterhouseCoopersov (PwC) tim za rješenja forenzičkih tehnologija jedan je od ključnih timova na tržištu grupe za forenzičke usluge. Kombinacija tehnologa koji surađuju s računovođama i financijskim stručnjacima daje grupi mogućnost pružanja jedinstvenih pristupa složenim poslovnim pitanjima sporova i istražnih predmeta. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, možemo kombinirati tehnike analize podataka, vlasničke informatičke alate, principe upravljanja informacijama i naše razumijevanje neobičnog okruženja koje stvaraju istrage i sporovi kako bismo našim klijentima pomogli u donošenju utemeljenih odluka.

Naši iskusni stručnjaci pronalaze i analiziraju detalje podataka pomoću najboljih tehnoloških resursa kako bi pomogli našim klijentima da pronađu ono što traže ili potvrde da to ne postoji. Naše usluge su prilagođene vremenski osjetljivom poslovnom ili pravnom okruženju i obuhvaćaju:

 • Istrage unutar kuće i istrage revizijskog odbora
 • Pripremu za potencijalne buduće sporove
 • Nagodbe u kolektivnim tužbama
 • Podršku u parnicama za odvjetnika ili vještake
 • Arbitraže ili posebne postupke

S uredima širom svijeta, naša mreža stručnjaka u mogućnosti je pružiti glatka, učinkovita rješenja svojim klijentima, bez obzira na njihovu lokaciju. Koristeći naše centre za rješenja forenzičkih tehnologija, nudimo vrhunsku tehnologiju koja će najbolje zadovoljiti potrebe naših klijenata.

Naše usluge revizijskim odborima, parničarima, regulatorima, poslovnim analitičarima i upravama tvrtki uključuju:

 • Usluge elektroničkih dokaza
   -Odgovaranje na elektroničke obavijesti, naloge i sudske pozive
   -Pronalaženje i analiza računalnih datoteka
   -Pronalaženje i analiza e-pošte
   -Važnost mreža
   -Transakcijski i računovodstveni podaci
 • Usluge analize podrške u parnicama
 • Usluge upravljanja tužbama
 • Usluge upravljanja otkrivanjima
 • Usluge stručnjaka za neuspješnost sustava/IT odgovornost
 • Usluge razvoja poslovnih aplikacija
 • Usluge savjetovanja za upravljanje evidencijama
 • Centri sustava za rješenja forenzičkih tehnologija
Utjecaj elektroničkih evidencija u parnicama i kaznenim istragama

Zbog činjenice da se čak 90% svih poslovnih knjiga sada stvara i pohranjuje u elektroničkom obliku, sve je više pravilo, a ne iznimka da će protivnici otkrivanja tražiti dostavljanje elektroničkih evidencija vaših klijenata. A moderna tehnologija koja omogućuje masivni prijenos i pohranu elektroničkih informacija poziva na zloporabu. Na primjer, hakeri kradu informacije ili oštećuju sustave; drugi vrše tradicionalne prijestupe, kao što je prijevara, pomoću računalne tehnologije. Jednostavno pronalaženje i analiziranje te ogromne količine podataka zahtijeva iskusne istražitelje – stručnjake obučene za forenzičko pronalaženje i analizu elektroničkih dokaza.

Učinkovito i djelotvorno utvrđivanje, očuvanje, povrat i analiza elektroničkih podataka kao potpora istrazi ili parnici u tijeku postalo je temeljno za razumijevanje i rješavanje sporova, te zahtijeva odgovore na sljedeća pitanja:

 • Koje relevantne elektroničke i papirnate evidencije postoje?
 • Gdje se nalaze informacije i koji sustavi sadrže relevantne podatke?
 • Jesu li poduzeti odgovarajući zaštitni koraci kako bi se izbjegla manipulacija podacima koja bi mogla rezultirati tužbama za uništavanje dokaza?
 • Postoje li pričuvne kopije, i ako postoje, kako i gdje se čuvaju (npr. traka, optički diskovi, na istoj lokaciji, na nekoj drugoj lokaciji)?
 • Koji forenzički dostupni elektronički dnevnici i drugi „digitalni otisci“ postoje koji se mogu koristiti kao ključni dokazi?
 • Vrši li se pregled elektroničkih podataka na nezavisan način kako se ne bi ugrozila dokazna vrijednost materijala?
Odgovaranje na obavijesti, naloge i sudske pozive za elektroničke evidencije

Odgovaranje na zahtjeve za elektroničkim informacijama može biti zbunjujuće. Kao prvo, utvrđivanje odgovarajućih podataka iz velikih zaliha podataka, koje se često mjere u terabajtima, može biti dugotrajno, ometajuće i skupo. Kao drugo, vađenje podataka iz računala na načine koji pouzdano čuvaju dokaze nije jednostavan pothvat jer se podaci lako mogu izmijeniti, namjerno ili slučajno. Razumjevši ove činjenice, parničari i istražitelji u građanskim i kaznenim predmetima počeli su se pažljivo fokusirati na elektroničko otkrivanje i ulogu računalne forenzike – znanosti o pouzdanom povratu i rukovanju elektroničkim medijima za pohranu i podacima sadržanima na njima kako bi se osigurali odgovarajući temelji za prihvatljive dokaze.

PricewaterhouseCoopersovi timovi za elektroničko otkrivanje donose visoko profesionalan, suradnički pristup potrebama naših klijenata za elektroničkim otkrivanjem. Koristeći naše vlasničke alate i forenzičke laboratorije širom svijeta, možemo učinkovito pronaći, dohvatiti, sačuvati, analizirati i obraditi široku lepezu elektroničkih informacija.

Pomažemo klijentima osmišljavanjem i provedbom preventivnih mjera kao što su:
 • Pregledi politika i procedura informacijskog sustava za očuvanje i uništenje elektroničkih dokumenata
 • Pregledi usklađenosti kako bi se utvrdilo slijede li se politike i procedure
 • Pomoć u izradi/pregovaranju ugovora za očuvanje i proizvodnju, naloga i pisama za očuvanje dokumenata.
Tijekom otkrivanja, pomažemo klijentima pružanjem:
 • Čitavog spektra istražnih mogućnosti usredotočenih na informacijski sustav, uključujući stručnjake za tradicionalne parnične predmete, kaznene istražne postupke kao i ispitivanja/istrage za SEC i druge regulatore
 • Računalne forenzike — forenzički prikazi medija (osobnih računala, servera, traka za pričuvnu pohranu, drugih sustava) te pregled obrisanih/oštećenih podataka
 • Inventure i mapiranja relevantnih izvora podataka i sustava
 • Analitike i obrade e-pošte i drugih podataka, uključujući pohranu podataka i sustava datoteka za čitavo poduzeće
 • Podrška pri pregledu pravničkih dokumenata, prava pristupa i relevantnosti elektronički pohranjenih podataka
 • Stvaranja proizvodnih skupova (tj. CD ROM-ova, papirnih kopija, web)
 • Iskaza, izjava, izvješća vještaka i svjedočenja vezanog za gore spomenuto
 • Svjedočenja vještaka kao potpore pravnoj poziciji u pogledu zahtjeva za elektroničkim otkrivanjem.
Pronalaženje i analiza računalnih datoteka

Forenzički tehnolozi obično pronalaze i analiziraju računalne datoteke. Na početku većine sudskih postupaka ili istraga, savjetnik često treba raditi brzo kako bi se sačuvali ključni dokazi pohranjeni na računalima zaposlenika ili drugih stranaka. Mi možemo brzo rasporediti osoblje bilo gdje na svijetu za prikupljanje forenzičkih prikaza računala pomoću priznatih alata i tehnika. Zatim zajedno sa savjetnikom pregledavamo ove prikaze kako bismo utvrdili ključne datoteke kao i pronašli sve izbrisane ili skrivene datoteke preostale na tvrdom disku – brisanje datoteke ne uklanja je s tvrdog diska.

Pronalaženje i analiza e-pošte

S obzirom na obilno korištenje e-pošte kao komunikacijskog alata u većini organizacija, ne čudi da se mnogi parničari i istražitelji posebno usredotočuju na e-poštu tijekom otkrivanja. Međutim, e-pošta suočava forenzičkog istražitelja s nekim jedinstvenim izazovima.

 • E-pošta se često nalazi na više različitih mjesta, na primjer, jedna poruka može se naći u pretincu pošiljatelja na tvrdom disku, na mrežnim poštanskim pretincima i u pričuvnoj pohrani na mreži i u pretincu svakog od primatelja.
 • Neke poruke imaju privitke koji mogu sadržavati vitalne dokazne materijale
 • Velika količina poruka često zahtijeva korištenje ključne riječi za fokusiranje pregleda.

Kako bi se olakšao učinkovit pregled, PwC koristi svoj vlastiti alat za identifikaciju točnih duplikata e-poruka za uklanjanje u čitavoj mreži. Štoviše, alat može brzo i učinkovito pretraživati poruke i privitke pomoću ključnih riječi. Konačno, alat omogućuje uređivanje elektronskih poruka i njihovu numeraciju kako bi se omogućila jedinstvena identifikacija svih dokumenata.

Važnost mreža

Brzorastuće područje koje predstavlja značajan rizik za korporativne mreže su nalozi za otkrivanje u parničnim predmetima. Tijekom proteklih nekoliko godina, odvjetnici su shvatili potencijal e-pošte i elektroničke pohrane dokumenata. Kao rezultat toga, sudovi sve više izdaju i provode naloge za produkciju velikih količina pohranjenih elektroničkih dokumenata (uključujući i pričuvnu pohranu). Takvi nalozi često zahtijevaju obustavu ili promjenu normalne pohrane mreže, pričuvne pohrane i postupaka za arhiviranje budući da ove uobičajene radne procedure mogu dovesti do uništenja dokumenata koje pokriva zahtjev za otkrivanjem (npr., ponovno korištenje trake za pričuvnu pohranu može uzrokovati brisanje datoteka koje pokriva nalog za očuvanje, što dovodi do sankcija ili negativnih zaključaka na sudu). Ako se odgovarajuće politike i prakse ne razviju prije parnice, učinci takvih naloga na poslove organizacije mogu biti teški.

Čak i uz pravilnu pripremu, odgovaranje na širok nalog za otkrivanje može biti teško. PricewaterhouseCoopers može pomoći u očuvanju elektroničkih zapisa (uključujući i e-poštu), te može pomoći korporativnom i vanjskom savjetniku da utvrdi i odgovori na zahtjeve za otkrivanje lociranjem i proizvodnjom odgovarajućeg materijala iz vrlo velikih mrežnih okruženja na djelotvoran i troškovno učinkovit način. Vršimo povrat podataka pomoću prihvaćenih tehnika za povrat podataka, tako da možemo svjedočiti o valjanosti naših računalno-forenzičkih operacija, što nam omogućuje da potvrdimo autentičnost vaših odgovora u otkrivanju. U odgovarajućim slučajevima, možemo pomoći u žalbama na nerazumne zahtjeve za otkrivanje pripremom izjava koje objašnjavaju pune implikacije predloženog naloga za očuvanje i/ili otkrivanje ili pritužbama na cjelovitost podataka danih kao odgovor na zahtjeve za otkrivanje vašeg odvjetničkog ureda.

Transakcijski i računovodstveni podaci

Transakcijski ili računovodstveni podaci izvađeni iz glavne knjige organizacije često su u srži zahtjeva za naknadu štete ili računovodstvene istrage. Međutim, mnogim korporacijama teško je provesti zahtjevne analize potrebne tijekom istrage ili parnice zbog vremenskog i ograničenja sposobnosti sustava. U suradnji s našim kolegama u istražnoj grupi ili izravno s odvjetnicima, možemo brzo izvući informacije iz korporativnog sustava kako bi se omogućila dubinska analiza korporativnih podataka. Kad su jednom izvađeni iz tog okruženja, o podacima se može izvještavati na nove i inovativne načine. Na primjer, upravljanje ključnom dobiti na kraju obračunskog razdoblja tvrtke može se pronaći iz dnevnih testnih stanja dobivenih iz glavne knjige. To često može dovesti ravno do unosa u dnevnik koji je srž prijevare.

Uspješno elektroničko otkrivanje

Složenost elektroničkog otkrivanja zahtijeva discipliniran i iskusan pristup za upravljanje raznim pitanjima s kojima ćete se suočiti. Forenzičke usluge PwC-a donose našim klijentima racionalni pristup utemeljen na znanju, što pomaže da se pojednostavi sudski postupak i donese uspješan ishod.

Naši stručnjaci će vam pomoći osigurati da vaši zahtjevi za otkrivanje rezultiraju:

 • U skladu s vašim odgovornostima za očuvanje i proizvodnju
 • Smanjenjem vremena i troškova potrebnih za pregled materijala
 • Očuvanjem dokazne vrijednosti elektroničkih informacija
 • Potvrđivanjem pravnih pozicija
 • Povećanjem vjerodostojnosti
Usluge stručnjaka za utvrđivanje neuspješnosti sustava/odgovornost IT-a

Rizici koji su sastavni dio svakog IT projekta, velikog ili malog, mogu biti dalekosežni. Slučajevi sada jasno dokumentiraju da materijalna odstupanja od proračuna, rasporeda i zahtjeva mogu naškoditi poslovanju. Takvi problemi mogu biti uzrokovani raznim čimbenicima, uključujući i nejasne zahtjeve, nesporazume među zainteresiranim stranama, loš tehnički dizajn, promjenu opsega ili opće loše upravljanje resursima.

Stručnjaci iz PwC-a mogu pomoći klijentima koji se bore sa složenim tehnološkim pitanjima u slučajevima kad projekti računalnih sustava ne ispunjavaju očekivanja. Sporovi oko neuspješnosti sustava pokrivaju širok spektar pitanja koja dovode do raspodjele odgovornosti i štete, uključujući i neuspjehe u upravljanju projektima, neuspjehe u tehničkom dizajnu i razvoju te operativne neuspjehe, kao što je odstupanje od razine usluga u ugovoru o eksternalizaciji.

Contact us

Per Sundbye

Partner, Voditelj forenzičkih usluga u jugoistočnoj Europi, PwC Slovenia

Ivana Rapić

Menadžer, Voditelj za forenzičke usluge u Hrvatskoj, PwC Croatia

Tel: +385 91 1312 803

Stay Connected: