Kako ostaviti odličan dojam na razgovoru za posao

06/03/08

Zlatna pravila razgovora za posao 

 1. Ne kasnite na razgovor za posao.
 2. Nemojte biti gladni ili žedni tijekom razgovora - ne dozvolite da vas prazan ometa želudac.

 3. Budite prikladno odjeveni. Traperice, kratke suknje ili duboki dekolte nisu preporučljivi. Najprikladniji izgled je opušten poslovni stil. Ne morate biti odjeveni po posljednjoj modi, puno je važnije da ste čisti, uredni i dotjerani. Za žene je važno da ne pretjeraju sa šminkom, a za muškarce da budu obrijani ili uređene brade.

 4. Osobna higijena: svjež izgled, ugodan miris, čista kosa, uredni nokti. Nemojte da vas sugovornik zapamti zbog lošeg zadaha ili masne kose.

 5. Nemojte tulumariti dan prije razgovora. Umoran izgled će stvotiti utisak da niste ozbiljan kandidat za posao.

 6. Isključite mobitel tijekom razgovora.

 7. Vježbajte razgovor s prijateljima, obitelji, nekim kome vjerujete da će vam dati iskrenu povratnu informaciju. Pripremite se za najčešće postavljana pitanja koja biste mogli dobiti.

 8. Budite spremni na intervju: u svakom slučaju donesite životopis, možda se nećete odmah moći sjetiti kada ste i što radili s prethodnim poslodavcima.

 9. Nemojte se praviti da ste nešto što niste. Poslodavci odmah prepoznaju igrača. Budite svoji. Budite profesionalni.

 10. Kako biste bili u svom najboljem izdanju tijekom razgovora, budite pozitivni, a ako je potrebno, prije razgovora budite u društvu nekoga tko vas nasmijava, pozitivan je i inspirira vas.

 11. Trema je čest pratilac razgovora. Budite spremni na to. Udahnite duboko par puta. Pokušajte govoriti mirno, staloženo i uvjerljivo. 

 12. Ako nekoliko tjedana nakon intervjua od poslodavca niste primili nikakvu povratnu informaciju, provjerite status vaše prijave (putem e-maila ili telefona). Nemojte biti previše naporni, ne želite da Vas poslodavac zapamti na loš način.

Najčešća pitanja koja postavljaju poslodavci

Recite mi nešto o sebi. 

Odgovor ne bi trebao biti dulji od minute. Recite svoje ime, prezime, dob, obrazovanje i relevantno radno iskustvo. Recite zašto ste se prijavili za ovaj posao, u čemu ste dobri i zašto mislite da ste idealan kandidat. Iskoristite otvoreno pitanje i kratko naglasite svoje osobine i prednosti. 

Zašto ste prestali raditi s prethodnim poslodavcem?

Budite iskreni. Ako su Vas otpustili, recite to na način koji ne ugrožava vaše izglede za ovaj posao.  

Zašto ste se prijavili na ovaj natječaj?

Ne odgovarajte: „Zato što mi hitno treba posao.” Odgovorite tako da bude očito da ste zainteresirani baš za taj posao, da vas poslodavac lako zamisli kao dio tima. Na primjer „Zato što želim biti dio vašeg uspjeha. Cijenim vrijednosti za koje se zalaže vaša tvrtka (naravno, trebali biste ih znati). Jer znam da u vašoj tvrtki mogu razviti svoj potencijal i proširiti svoje znanje.”

Koja su vaša radna iskustva?

Dajte samo relevantno radno iskustvo. Naravno, možete spomenuti rad koji nije sličan onome što se traži, ali to treba spomenuti samo kratko. Ne zaboravite istaknuti neki uspjeh koji ste postigli na poslu. 

Koje su vaše prednosti?

Nemojte ponavljati prednosti za koje mislite da bi ih poslodavci željeli čuti, nego navedite svoje stvarne kvalitete. Usredotočite se na sposobnosti koje imate, na iskustvo koje ste stekli, na osobine ličnosti. Na primjer, „Dok sam radio, pokazao sam se pouzdanim, jer sam se držao zadanih vremenskih ograničenja. Komunikativan sam, ali znam i slušati. Sposoban sam održavati dobre odnose s kolegama i snalazim se u timu.”

Navedite neke svoje nedostatke.

Nemojte odgovoriti da nemate nedostataka. Nitko nije savršen. Navedite stvarne nedostatke, ali ne zaboravite spomenuti svoje napore da ih eliminirate. Na primjer „Teže mi je surađivati s kolegama koji mi ne proslijede važne informacije vezane za moj rad. Kako bih to riješio, sastao sam se s kolegama i unaprijed prikupio sve informacija za koje sam mislio da će mi biti potrebne da uspješno obavim svoj posao.”

Koja je najveća pogreška koju ste napravili?

Poslodavac je više zainteresiran za vašu reakciju na pitanje, nego za odgovor i najviše ga zanima što ste naučili iz pogreške. Nemojte ni spomenuti pogrešku koja bi mogla značiti da vam nikada neće biti pružena prilika. Na primjer, „Želio sam gledati utakmicu, ali nisam imao dovoljno godišnjeg pa sam se pravio bolestan.” Usredotočite se na manje štetne pogreške. Na primjer, „Već neko vrijeme sam sumnjala da će tvrtka početi otpuštati ljude, ali nisam učinila ništa da na vrijeme pronađem drugi posao.”

Kako bi vas opisali vaši kolege, a kako prijašnji poslodavac?

Usredotočite se na pozitivne osobine. Poslodavci traže nekoga tko će se dobro uklopiti u njihov tim, pa je važno da vas drugi vide kao pozitivnog, nasmijanog, marljivog i pouzdanog radnika. Nemojte spominjati negativne osobine, ako vas ne pitaju.

Što vam se nije svidjelo kod vašeg prijašnjeg zaposlenja?

Nikada nemojte kritizirati prethodnog poslodavca. To može značiti da ćete jednom kritizirati i ovoga. Zaštitite ugled prethodnog poslodavca i opišite u nekoliko riječi ono što vam se tamo svidjelo, ali objasnite da se na duge staze više niste smatrali članom njihovog tima. Na primjer „Svidjelo mi se raditi u ovom poduzeću. Nadređeni su imali vrlo profesionalan odnos sa svojim zaposlenicima, ali mogućnosti za razvoj karijere bile su ograničene, jer tvrtka nije imala politiku napredovanja, a zbog financijske situacije tvrtke nisam se mogla dalje obrazovati jer je budžet smanjen.“

Jeste li na prethodnom radnom mjestu predložili neka poboljšanja koja je poslodavac koristio?

Recite konkretne primjere. Ponekad to može biti nešto jednostavno. Na primjer „Predložio sam kreiranje Facebook profila tvrtke u kojem bismo zastupali usluge i proizvode tvrtke i na taj način pristupili mlađoj populaciji, koji su sada isto naši klijenti.“

Što vas motivira na rad?

Nikada ne spominjite plaću, jer će poslodavac misliti da ćete otići čim vam netko ponudi više. Bolji odgovori su oni koji se odnose na sam rad. Na primjer, „Izuzetno me motivira kad vidim uspjeh svog rada, npr. porast prodaje zbog mog rada. Motiviran sam projektima koji me tjeraju razmišljati izvan okvira.“

Što znate o našoj tvrtki?

Važno je da znate gdje ste došli na intervju. Prije razgovora trebate se raspitati o tvrtki - tko je direktor, koliko je tvrtka velika, čime se bavi, koje su joj vrijednosti, jesu li osvojili neke nagrade, saznajte o njima informacije koje su se pojavile u medijima. Ne morate znati detalje, bitno je da postoji opće znanje o tvrtki.

Zašto bismo zaposlili upravo tebe?

Ovo je vaša prilika. Nemojte ju propustiti. Recite nam činjenice o sebi koje su relevantne za ovaj posao. Na primjer, „Ja sam osoba koja ne radi samo ono nužno, već moj rad doprinosi uspjehu tvrtke. Svojim radnim iskustvom i osobnošću, ja sam osoba koja se može uklopiti u postojeći tim, jer su za mene važne vrijednosti slične onima vaše tvrtke. Imam skustvo potrebno za ovaj posao, ali sam sposoban prilagoditi se promjenama i zbog toga koristan i u drugim područjima; čak i izvan ovog radnog mjesta.“


Gdje se vidite za pet godina?

Nemojte pretjerati. Nemojte odgovoriti da se vidite na mjestu osoba koje vas intervjuiraju, jer oni definitivno ne traže svoje nasljednike. Pokažite da ste ambiciozni, ali i realni. Na primjer, „To uglavnom ovisi o tome kako ću dobro obavljati svoj posao i koje će biti mogućnosti za razvoj i napredovanje. U svakom slučaju, željela bih dodatno usavršiti svoje znanje i povećati razinu iskustva. Želim svojim radom pridonijeti uspjehu tvrtke i da moj trud i rezultati budu prepoznati i cijenjeni.“


Koja su vaša očekivanja vezana za plaću?

Važno je raspitati se kod prijatelja ili poznanika (naravno, ako poznajete nekoga u tvrtki). Dobar izvor informacija je i internet, gdje se često objavljuju informacije koje se barem odnose na sličnu industriju, ako ne i na samu tvrtku. Umjesto točnog iznosa, bolje je dati raspon plaće. Obično se poslodavci odlučuju za sredinu tog raspona. Ne zaboravite napomenuti da ste se spremni prilagoditi s obzirom na plaću u slučaju da ste naveli previsok iznos, kako vas ne bi isključili kao neprikladnog kandidata.

Imate li pitanja za nas?

Da. Naravno da imate pitanja. Ne postavljajte pitanja na koja postoje javno dostupni odgovori. Također, nemojte se raspitivati za dodatne dane godišnjeg odmora ili druge pogodnosti. Predstavit će ih sami ako postoje. Postavite pitanja koja će pokazati vaš interes za tvrtku i za posao. Na primjer, „Koje kvalitete i iskustva treba imati idealan kandidat? Što smatrate najvećim izazovom s kojim će se zaposlenik susresti na ovom radnom mjestu? Koji bi bili najvažniji zadaci na ovom poslu? Molim vas recite mi više o strukturi tima? Kako bi izgledao jedan uobičajeni dan/tjedan?“ 

VAŽNO!

Sve što odgovarate neka bude iskreno jer se naučeni odgovori brzo prepoznaju. Navedeni primjeri odgovora služe da lakše stvorite sliku, ali važno je da sami temeljito razmislite o sebi, željenom poslu i date iskrene odgovore koji vrijede za vas. Tako se vjerojatnost da dobijete željeni posao povećava. Sretno!

PwC Hrvatska mladim ljudima koji upravo završavaju fakultet, kao i onima sa iskustvom svake godine nudi mogućnost zapošljavanja u odjelu revizije, poslovnog savjetovanja, transakcija, poreza i interne podrške. Pronađite naše oglase na našem webu, Facebook i LinkedIn profilu, javite se, upoznajte nas i pridružite se nekom od naših timova! 

Kontaktirajte nas

Breda Ivanovic

Breda Ivanovic

Manager, Human Capital, PwC Croatia

Darija Dominkovic

Darija Dominkovic

Senior specialist, Human Capital, PwC Croatia

Tel: +385 1 6328 809

Ostanimo povezani: