CEO Survey 2015

View this page in: English

Hrvatsko istraživanje o mišljenjima predsjednika uprava u 2015.

91%

hrvatskih predsjednika uprava sigurno je da će ostvariti rast prihoda u sljedećih 12 mjeseci

72%

hrvatskih predsjednika uprava smatra povećanu konkurenciju najproblematičnijim trendom u sljedećih pet godina

41%

hrvatskih predsjednika uprava planira ostvariti novo strateško partnerstvo ili zajedničko ulaganje

78%

hrvatskih predsjednika uprava smatra digitalnu tehnologiju alatom za povećanje operativne učinkovitosti

88%

hrvatskih predsjednika uprava prilikom zapošljavanja zahtijevaju širu lepezu vještina

Izjave predsjednika uprava

Hrvoje Zgombić

Predsjednik uprave, PwC Hrvatska

„Povjerenje hrvatskih predsjednika uprava je iznenađujuće visoka, uzimajući u obzir trenutnu gospodarsko okruženje. Dok je 2014. godine obilježena aktivnostima restrukturiranja, većina predsjednika uprava jasno očekuje posljedične učinke.”

Hrvoje Zgombić

Predsjednik uprave, PwC Hrvatska

„Ove godine je među tvrtkama očit pomak u razmišljanju. Umjesto da čekaju da se zrela tržišta oporave od globalne financijske krize, sada prihvaćaju da je trajanje krize neizvjesno. No, oni su i dalje u potrazi za mogućnostima rasta.”

Dejan Ljuština

partner, Poslovno savjetovanje - konzalting, PwC Hrvatska

„Digitalne mogućnosti polako počinju potkopavati prepreke za ulazak na tržište, omogućujući da konkurencija dođe iz drugih industrija, sektora i podsektora.”

Hrvoje Jelić

partner, Porezne i regulatorne usluge, PwC Hrvatska

„Vladin odgovor na fiskalni deficit (i povezane zaduženosti), kao i vrlo visoko porezno opterećenje, izravno su povezani s cijelim nizom ekonomskih aspekata koji su temelj funkcioniranja svake organizacije na tržištu. Previše regulative te česte i nagle promjene na tom području stvaraju operativne poteškoće za poduzetnike i osjećaj pravne nesigurnosti."

John M Gasparac

partner, Revizija, PwC Hrvatska

„Ne čudi da je vladina politika veliki problem za predsjednike uprava, dok pokušaji stvaranja konkurentnog okruženja ne daju rezultate, ostavljajući tvrtkama rješavanje visoke porezne opterećenosti i skupe nefleksibilne radne snage. Jasno je da usklađivanje interesa Vlade i tvrtki zahtijeva drugačiju vrstu suradnje.”

Siniša Dušić

Partner, Revizija / Poslovno savjetovanje - transakcije, PwC Hrvatska

„Nakon intenzivnih aktivnosti smanjenja troškova u protekloj godini, u kojima su tvrtke pokušavale ostati profitabilne i konkurentne, hrvatski predsjednici uprava preusmjeravaju svoj fokus na rast.”

Dejan Ljuština

partner, Poslovno savjetovanje - konzalting, PwC Hrvatska

„Veliki tehnološki napreci nam daju nam osnovne sastojke za rješavanje problema. Za poslovanje, to znači velike mogućnosti ostvarenja vrijednosti na područjima na kojima prije nisu, kombinirajući prave sastojke.”

Dejan Ljuština

partner, Poslovno savjetovanje - konzalting, PwC Hrvatska

„Ne vide svi hrvatskih predsjednici uprava digitalne tehnologije kao pozitivnu prednost kao njihovi globalni kolege. Zapravo, vrlo vjerojatno će vidjeti probleme za njihove industrije u nizu novih poslovnih trendova u idućih pet godina. Digitalne inovacije i njegov nepovratan utjecaj na ponašanje kupaca ih posebno brine.”

Breda Ivanović

menadžer za ljudski kapital, PwC Hrvatska

„Predsjednici uprava, vođeni tržišnim kretanjima, očekuju sve više od svojih kvalificiranih zaposlenika, prvenstveno se fokusirajući na njihovo širi spektar vještina, što im omogućava imati fleksibilnu organizaciju i održavanje profitabilnosti.”

Predstavljamo Vam drugu Studiju o stajalištima hrvatskih predsjednika uprava. Ovo izvješće uspoređuje i analizira lokalna stajališta s godišnjim globalnim istraživanjem mišljenja predsjednika uprava, koje se već 18 godina predstavlja na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, u Švicarskoj. U ovom izvješću pobliže analiziramo kako hrvatski predsjednici uprava vide budućnost njihovog poslovanja u 2015. godini i dalje.

Živimo u drugačijim vremenima. Hrvatski predsjednici uprava bilježe napredak u okruženju koje je sve nestalnije i nepredvidljivije. Ipak, većina vjeruje da njihova poduzeća danas imaju više mogućnosti nego prije tri godine. Štoviše, prema Istraživanju PwC-a o stajalištima hrvatskih predsjednika uprava iz 2015. godine, 39% hrvatskih predsjednika uprava „vrlo su uvjereni” su da će ostvariti rast prihoda tijekom sljedećih dvanaest mjeseci.

Ekonomsko okruženje

S obzirom na razmjere izazova i neizvjesnosti s kojima se današnji predsjednici uprava susreću na globalnim tržištima, ne čudi da smatraju da je „prilagodljivost” nužan atribut za budući uspjeh. Jasno je da će u 2015. negativne promjene utjecati na sva globalna tržišta. No, dok su predsjednici uprava općenito manje sigurni u napredak svjetskog gospodarstva, mnogi vjeruju da još uvijek postoje mogućnosti rasta njihovog vlastitog poslovanja u narednoj godini.

Geopolitičke napetosti i visoka razina neizvjesnosti bili su vrlo važni čimbenici u stavovima i očekivanjima predsjednika uprava globalno. Broj optimista znatno se smanjio tijekom godine. Davale su se oprezne prognoze, kako u Hrvatskoj tako i globalno. Samo 37% ispitanih predsjednika uprava globalno i tek 25% hrvatskih apsolutno su sigurni da će se globalna ekonomska situacija poboljšati u idućih 12 mjeseci. U srednjoj i istočnoj Europi taj je postotak još manji, na 16%.