CEO Survey 2015

Pregledajte ovu stranicu na: English

Hrvatsko istraživanje o mišljenjima predsjednika uprava u 2015.


 

91%

hrvatskih predsjednika uprava sigurno je da će ostvariti rast prihoda u sljedećih 12 mjeseci

72%

hrvatskih predsjednika uprava smatra povećanu konkurenciju najproblematičnijim trendom u sljedećih pet godina

41%

hrvatskih predsjednika uprava planira ostvariti novo strateško partnerstvo ili zajedničko ulaganje
 

78%

hrvatskih predsjednika uprava smatra digitalnu tehnologiju alatom za povećanje operativne učinkovitosti

88%

hrvatskih predsjednika uprava prilikom zapošljavanja zahtijevaju širu lepezu vještina
 
Predstavljamo Vam drugu Studiju o stajalištima hrvatskih predsjednika uprava. Ovo izvješće uspoređuje i analizira lokalna stajališta s godišnjim globalnim istraživanjem mišljenja predsjednika uprava, koje se već 18 godina predstavlja na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, u Švicarskoj. U ovom izvješću pobliže analiziramo kako hrvatski predsjednici uprava vide budućnost njihovog poslovanja u 2015. godini i dalje.

Živimo u drugačijim vremenima. Hrvatski predsjednici uprava bilježe napredak u okruženju koje je sve nestalnije i nepredvidljivije. Ipak, većina vjeruje da njihova poduzeća danas imaju više mogućnosti nego prije tri godine. Štoviše, prema Istraživanju PwC-a o stajalištima hrvatskih predsjednika uprava iz 2015. godine, 39% hrvatskih predsjednika uprava „vrlo su uvjereni” su da će ostvariti rast prihoda tijekom sljedećih dvanaest mjeseci.

Ekonomsko okruženje

S obzirom na razmjere izazova i neizvjesnosti s kojima se današnji predsjednici uprava susreću na globalnim tržištima, ne čudi da smatraju da je „prilagodljivost” nužan atribut za budući uspjeh. Jasno je da će u 2015. negativne promjene utjecati na sva globalna tržišta. No, dok su predsjednici uprava općenito manje sigurni u napredak svjetskog gospodarstva, mnogi vjeruju da još uvijek postoje mogućnosti rasta njihovog vlastitog poslovanja u narednoj godini.

Geopolitičke napetosti i visoka razina neizvjesnosti bili su vrlo važni čimbenici u stavovima i očekivanjima predsjednika uprava globalno. Broj optimista znatno se smanjio tijekom godine. Davale su se oprezne prognoze, kako u Hrvatskoj tako i globalno. Samo 37% ispitanih predsjednika uprava globalno i tek 25% hrvatskih apsolutno su sigurni da će se globalna ekonomska situacija poboljšati u idućih 12 mjeseci. U srednjoj i istočnoj Europi taj je postotak još manji, na 16%.