PwC će uložiti 60 milijuna dolara u povećanje kapaciteta i širenje ponude usluga u srednjoj i istočnoj Europi

View this page in: English Zagreb, 21. listopada 2013. – PwC će uložiti 60 milijuna dolara u srednjoj i istočnoj Europi (regiji CEE) tijekom sljedeće tri godine, kako bi povećao svoje kapacitete, stručno znanje te ojačao svoje vodstvo na tržištu. Ulaganje će financirati PwC UK te će biti usmjereno na dovođenje vodećih talenata s tržišta, kao i razmjenu stručnjaka, partnera i direktora iz globalne mreže PwC-a.

Michael Kubena, izvršni direktor PwC-a za regiju srednje i istočne Europe komentirao je motive za ulaganje:
„Kako naša tržišta sazrijevaju, klijenti od nas zahtijevaju sve više, pa ćemo morati pružiti više ako želimo zadržati i nadograditi svoju vodeću poziciju na tržištu. Moramo dati širu, dublju i bolje integriranu ponudu koja će odgovoriti na njihove jedinstvene potrebe. Počeli smo širiti svoj spektar industrijskih i tehničkih mogućnosti prije nekoliko godina, i već smo ostvarili značajan uspjeh. Bliža suradnja s našim društvom u Ujedinjenom Kraljevstvu omogućit će nam brža ulaganja u poslovanje i brži razvoj novih vještina i ponuda za povećanje vrijednosti koje će našim klijentima biti od koristi i pokrenuti održivi profitabilni rast. Istovremeno, omogućit će nam da ponudimo zanimljive mogućnosti za razvoj karijere našim zaposlenicima u srednjoj i istočnoj Europi.“

Premještanje ekonomske moći na rastuća tržišta

Prema PwC-ovom Globalnom godišnjem izvješću, postoji pet globalnih megatrendova koji će promijeniti budućnost poslovanja širom svijeta. Jedan od tih megatrendova je pomak u globalnoj ravnoteži ekonomske moći s razvijenih zemalja na zemlje u razvoju. U sljedećem desetljeću ova preraspodjela ravnoteže doseći će vrhunac, budući da će rastuća tržišta još više povećati svoj globalni doseg i utjecaj. U 2009. godini, ukupni bruto domaći proizvod (BDP) zemalja E7 – sedam vodećih svjetskih rastućih gospodarstava – bio je približno dvije trećine BDP-a zemalja G7, njihovih razvijenih pandana. Do 2050. godine ove pozicije će se zamijeniti jer će ukupni BDP zemalja E7 biti gotovo dvostruki BDP zemalja G7.

Ian Powell, predsjednik i stariji partner PwC-a UK, komentirao je: „Ulažemo u našu međunarodnu mrežu koja ima značajan potencijal za veći rast. Ključno je da imamo dobru poziciju kako bismo pomogli svojim klijentima da iskoriste brzo rastuća gospodarstva i kako bismo s novim klijentima radili na njihovom rastu.“

Financiranje će biti usredotočeno na industrije, lokacije i usluge za koje je vjerojatno da će pokrenuti gospodarski rast u regiji – osobito veća tržišta kao što su Rusija i Poljska, kao i gospodarstva s visokim rastom, te ključne sektore koji uključuju naftu i plin, komunalije, rudarstvo, financijske usluge i javni sektor.

Hrvoje Zgombić, novopostavljeni partner odgovoran za PwC Hrvatska komentirao je sljedeće: „Dok je većina investicija usredotočena na veća tržišta, PwC aktivno pronalazi mogućnosti investiranja u srednjoj i istočnoj Europi. Moj prijelaz u PwC Hrvatska, zajedno s druga dva partnera, Hrvojem Jelićem i Sinišom Dušićem, izvrstan je primjer primjene ove strategije rasta."